MariŽl Croon

KINDERWENSERS EN TWIJFELAARS OPGELET
Bart Boon, april 2004

In april 2004 verschijnt Zwanger worden, een handboek 'voor kinderwensers en twijfelaars'. Auteur MariŽl Croon vertelt over de achtergrond van het eerste boek in de Nederlandse taal voor wie zwanger wil worden maar dat nog niet is.

"Zwanger worden doen de meeste vrouwen maar een paar keer in hun leven", zegt Croon. "Die momenten moet je koesteren. Een zwangerschap zou je met aandacht moeten voorbereiden. Begin je pas gezond te leven nadat je hebt ontdekt dat je zwanger bent, dan ben je te laat om die allereerste cruciale periode in het leven van je kind nog te beÔnvloeden."

De eerste weken is het embryo erg gevoelig voor invloeden van buiten. Twee verschillende cellen versmelten en groeien in een duizelingwekkend tempo uit tot een compleet nieuw wezen. Als je bijna een week over tijd bent, begint het hartje al te kloppen en vormt zich de voorloper van het ruggenmerg, de neurale buis. Op dat moment zijn sommige keuzes, die je alleen voor de bevruchting kunt maken, al afgevallen. Keuzes die samenhangen met verhoogde erfelijke risico's bijvoorbeeld, zoals een vorm van IVF waarbij het embryo wordt onderzocht en alleen wordt teruggeplaatst als het de afwijking niet heeft.

Croon: "Dat zijn gemiste kansen. Een zwangerschap is een kostbaar goed, die zou je moeten voorbereiden door een gezonde leefstijl, door risico's uit te bannen, door te stoppen met roken. Je moet goed op de hoogte zijn van de risico's, of in ieder geval weten dat er iets te weten valt."

Dat geldt voor aanstaande moeders ťn vaders, vindt Croon. Roken bijvoorbeeld, tast de zaadkwaliteit aan, maar ook de kwaliteit van de eicellen, zowel van volwassen vrouwen als van ongeboren meisjes die in de baarmoeder aan rook worden blootgesteld. Deze meisjes hebben op latere leeftijd meer kans op vruchtbaarheidsproblemen.

Croon, van origine verloskundige, benadrukt dat zwanger worden vooral een gezonde, vrolijke aangelegenheid is. Maar niet minder gepassioneerd pleit ze voor risicoselectie, niet alleen tijdens de zwangerschap maar ook voorafgaand daaraan. Risicoselectie wil zeggen dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen stellen met een laag en een verhoogd risico op complicaties. De laatsten kunnen verwezen worden naar een centrum voor erfelijkheidsvraagstukken, een gynaecoloog of bijvoorbeeld een diŽtiste. In de toekomst ziet Croon vrouwen voor zo'n eerste risicoselectie naar de verloskundige gaan. Maar zo'n consult is nog verre van normaal, zegt Croon, en voordat het zover is komen stellen zelf een heel eind met het boek Zwanger worden en met ZwangerWijzer, de vragenlijst die iedereen online kan raadplegen.

Zwanger worden gaat overigens niet alleen over de voorbereiding op en de snelste weg naar een zwangerschap. Het boek is ook bedoeld voor twijfelaars die behoefte hebben aan een handvat bij hun keuze. En voor stellen die willen weten wat de beste planning is, voor een eerste of juist een tweede kind. Tien procent van alle stellen heeft medische hulp nodig bij het zwanger worden. Ook daarover gaat het boek. Alle vruchtbaarheidsbehandelingen worden erin besproken, van een simpele hormoonbehandeling en IVF tot hoogtechnologisch draagmoederschap. Kinderwensers en twijfelaars gaan met Zwanger worden hun zwangerschap goed geÔnformeerd tegemoet.